Interesse in genAI wordt aangejaagd door FOMO

GenAI slurpt aandacht, maar wat krijgen we ervoor terug?

IT is de aandacht kwijtgeraakt voor zaken waar geld mee valt te verdienen

Door Jasper Bakker, beeld Shutterstock

De hype rond generatieve AI (genAI) heeft nu een omvang die twee tot drie keer zo groot is als wat marktonderzoeker Gartner ooit eerder voor andere tech heeft gezien. GenAI heeft 90 procent van de aandacht en 5 procent van de use case, stelt Erick Brethenoux, chief of research for AI bij Gartner. Hij voorspelt ook doem voor nu veelgevraagde GPU's waar AI-modellen en -toepassingen op draaien.

De enorme vraag – en navenante prijsstijgingen – voor GPU's gaat ten einde komen, aldus Brethenoux. Want, zo vertelt hij aan The Register, zulke gespecialiseerde chips gebruiken om AI te draaien, is een aanpak die berust op brute kracht. En zoals al vaker is gebeurd in de IT-industrie is algemene hardware op een gegeven moment krachtig genoeg om het werk van speciale apparatuur over te nemen.

Interbellum

De Gartner-expert verwijst naar zijn 45 jaar aan observatie van AI en dat in die periode alle speciale AI-systemen van hardwareleveranciers na verloop van tijd zijn ingehaald en weggevaagd door generieke systemen. Volgens hem is genAI niet immuun voor deze trend en komt het huidige 'brute force'-tijdperk ten einde. Verfijning van programmeer-technieken en optimalisatie van AI-modellen zal daaraan bijdragen.

De periode sinds het debuut van OpenAI's ChatGPT eind 2022 tot begin dit jaar is in het oordeel van Brethenoux een interbellum. Een tussentijd waarin IT de aandacht is kwijtgeraakt voor zaken waar geld mee valt te verdienen, om in plaats daarvan genAI te gaan verkennen. De hype is daarbij aangejaagd door angst om achter te blijven (fear of missing out, FOMO).

De AI-analist verklaart dat organisaties door die verkenningen grotendeels zijn teruggekomen naar traditionele AI-technieken. Dit omvat bijvoorbeeld machine learning, knowledge graphs en rule-based systemen. Zulke AI kan ook al gewoon in gebruik zijn bij organisaties. Een combinatie daarvan met genAI – wat Brethenoux 'samengestelde AI' noemt – kan ook waarde opleveren.

 ‘Composite AI kan ook waarde opleveren’

Veiligere benadering

De mate waarin genAI-toepassingen 'hallucineren', dus onjuiste informatie oplepelen en zaken verzinnen, is dankzij verbeteringen weliswaar afgenomen, erkent de kritische analist. Maar dat is nog geen teken dat de technologie volwassen is, waarschuwt hij. Schaalgrootte speelt hierbij een rol; bij miljoenen genAI-prompts is een hallucinatiepercentage van maar 1 of 2 procent nog altijd een groot aantal fouten en verzinsels in het geproduceerde werk. 'Composite AI' en goede vangrails voor genAI plus controle van de output is een veiligere benadering.