(Partnerbijdrage)

Solvinity

“Participeren kun je leren”

De rol van de overheid binnen digitale ecosystemen

Overheden zijn in de moderne maatschappij actief in complexe digitale ecosystemen: gelijkwaardige samenwerkingsverbanden tussen uiteenlopende stakeholders op een digitaal fundament. Die kun je niet als een klassiek systeem van buitenaf managen door aan de juiste knoppen te draaien. De kracht van een ecosysteem komt namelijk uit het ecosysteem zelf; hoe beter het zichzelf organiseert, hoe effectiever het zal worden. Je moet de juiste condities creëren waarbinnen het ecosysteem zich kan ontwikkelen. De overheid moet daarom als (regie)onderdeel van dit ecosysteem worden gezien en niet als een externe ‘ecosysteem-beheerder’ die van buitenaf invloed uitoefent.


De vraagstelling is dus: hoe verandert de overheid van ‘buitenstaander’ in een actief onderdeel van dergelijke digitale eco­systemen? Beluister deze podcast waarin Nancy Roos-Beukers, CCO van Solvinity, hierover in gesprek gaat met Wim Hoekstra, partner en consultant bij Quarant.

Beluister de podcast

Wil je meer weten of verder sparren over digitale ecosystemen? Lees verder over onze visie op digitale ecosystemen of neem direct contact op met Nancy Roos-Beukers via nancy.roos@solvinity.com.
Wij helpen je graag verder.