(Partnerbijdrage)

Werken bij de Belastingdienst

“Containerisatie en de cloud gaan de Belastingdienst veel brengen”

Onderkop

 “IT’ers die zich binnen onze innovatieve projecten willen uitleven, kunnen wij heel goed gebruiken!” Dit zegt Jan-Willem die bij de afdeling Generieke Voorzieningen van de Belastingdienst werkt als specialist ontwikkelen. Sinds anderhalf jaar specifiek bij het Container Platform Enablement Team.

“Wij zijn bezig met de inrichting van ons eigen cloudplatform. Ik help ontwikkelteams bij het opzetten van ‘cloud-native-applicaties’ en schrijf momenteel veel best practices die ze daarbij kunnen gebruiken. Er wordt veel meer mogelijk als er ook cloud native applicaties ontwikkeld kunnen worden en ik denk dat we daardoor als Belastingdienst voor ontwikkelaars een interessante werkgever zijn”, licht Jan-Willem de ontwikkelingen toe.

Private cloud

De cloud staat dus ook bij de Belastingdienst volop in de belangstelling. Jan-Willem: “Cloud is natuurlijk al langer een buzzwoord en dat is niet voor niets. Cloud-technologieën bieden bedrijven veel nieuwe mogelijkheden om software en diensten beschikbaar te stellen. Wij zijn wel wat later dan de meeste bedrijven, maar de overheid loopt nu eenmaal meestal niet voorop. Dat is ook logisch, want wij hebben te maken met de data van burgers. Die zet je niet zomaar in een public cloud.”

Alleen al in IT-functies werken er meer dan 2800 mensen bij de Belastingdienst. Van netwerkbeheerders tot developers. Jan-Willem: “Het gaat om gigantisch veel IT-systemen, van de systemen voor Belastingen tot de Douane. De grote bulk van deze systemen draait momenteel nog op traditionele platformen. Er ligt voor de ontwikkelteams een grote uitdaging om deze applicaties om te bouwen zodat zij in containers kunnen draaien.”

Over vijftien tot twintig jaar denkt Jan-Willem dat al deze systemen in de cloud zullen draaien. “Ik denk dat containerisatie en de cloud ons veel gaan brengen.

Door middel van container-hosting zullen we meer in control zijn. Ontwikkel teams hebben meer ruimte om zelf te bepalen welke software gebruikt wordt. Met containers worden we bovendien veel flexibeler in het beheer van onze software. Dit is voor zowel het bedrijf als de ontwikkelaars een voordeel.”

Actieve vakgroep

Er is dus genoeg om op te pakken, is wat Jan-Willem wil meegegeven aan toekomstige werknemers. “De Belastingdienst biedt veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. Op het gebied van Java hebben wij bijvoorbeeld een hele actieve vakgroep waar maandelijks presentaties worden gegeven. Ook wordt er binnen de Belastingdienst gepromoot om congressen zoals de JFall of Devoxx te bezoeken of daar een sessie te geven. Zelf heb ik in Amerika op de JavaOne mogen presenteren. Door Covid zijn deze activiteiten natuurlijk lang online geweest, maar dat komt nu weer terug.”

Ook roemt hij de vrijheid binnen de Belastingdienst. “Ik vind het niet alleen belangrijk om een baan te hebben die een bijdrage levert aan onze samenleving, maar ook om een bepaalde mate van vrijheid te hebben. Binnen de Belastingdienst heb je veel mogelijkheden om te groeien of nieuwe dingen te proberen. Je kunt bijvoorbeeld in verschillende ontwikkelteams werken om met andere platforms of ontwikkeltalen te werken. Maar je kunt ook kiezen voor een ander soort functie. Dat wordt zeker gestimuleerd.”

De Belastingdienst draagt bij aan een financieel gezond Nederland. Ook betekenisvolle impact maken? Kijk voor meer informatie en vacatures op werken.belastingdienst.nl.