Voorwoord

Op zoek naar de aanjagers van IT 

Van alle posities op C-niveau is CIO de functie met de grootste uitdaging 

Beeld Shutterstock

Aan de ene kant wordt de CIO nog vaak gezien als de hoogste IT-baas. Iedereen vindt IT best belangrijk, maar laten we wel wezen: het zou eigenlijk gewoon een commodity moeten zijn. Het moet de business optimaal ondersteunen, en als het even kan nieuwe business mogelijk maken, maar het moet bovenal gewoon werken. En we mogen er al helemaal geen last van hebben. IT is een ondersteunende functie voor de core business van de organisatie. De taak van de CIO is dan ook vooral ervoor te zorgen dat de rest van de C-suite zijn werk kan doen. 

Aan de andere kant is IT tot in de haarvaten met de organisatie verbonden. Je kunt IT niet meer los zien van de core business – wat die ook mag zijn. IT vormt de ruggengraat, het hart én het levensbloed van vrijwel iedere moderne organisatie. IT is bepalend voor hoe we ons werk doen – voor de productiviteit, de efficiëntie en de effectiviteit van onze medewerkers. IT zorgt er in potentie voor dat iedere business sneller, beter en flexibeler wordt dan ooit tevoren. Daarin ligt de kracht en betekenis van IT in de C-suite.  

“IT vormt de ruggengraat, het hart én het levensbloed van vrijwel iedere moderne organisatie.” 

De uitdaging is dat de strategische betekenis van IT niet ligt in het beschikbaar stellen van technologie. De I in CIO staat voor de I in IT – niet voor de T. De toegevoegde waarde van IT draait om de manier waarop we technologie toepassen om de informatie die tot onze beschikking staat slimmer te ordenen, te combineren en te beheersen. De kunst is dat zo te doen dat het winst oplevert, in tijd, in ideeën, in mogelijk­heden. 

De mensen die IT een waardevolle toepassing weten te geven, zijn cruciaal voor de organisatie. Maar steeds vaker zijn dat helemaal geen IT’ers. Ik ken CHRO’s die hun hele organisatie op sleeptouw nemen omdat ze, op de golven van de coronacrisis, hun HR-office in korte tijd volledig hebben gedigitaliseerd. Er zijn CMO’s, CFO’s en zelfs mensen buiten IT én het hoger management die een voortrekkersrol pakken in de digitalisering, doordat ze kansen zien om hun vak beter uit te oefenen met behulp van technologie.  

Voor CIO’s is dat bemoedigend, maar ook een wake-up call. Als iemand van HR de aanjager wordt van digitalisering, wat heeft de CIO dan zitten doen? Als ik CIO was, dan wist ik het wel. Ik zou vandaag nog op zoek gaan naar de aanjagers van IT in mijn organisatie – binnen elk departement. Praat met ze, omarm ze, pamper ze – en leer van ze. Want uiteindelijk zijn zowel strategie als technologie niets waard als ze niet worden toegepast.

Volkert Deen is Content Director van AG Connect