Anneke Keller, CTO Wehkamp

‘Zorg ervoor dat er iets mis mág gaan’

Het is erg belangrijk om tegenslagen als team samen te verwerken.

door Sjoerd Hartholt, beeld Anneke Keller

Chief Technology Officer (CTO) Anneke Keller van Wehkamp leidde in haar carrière diverse IT-teams binnen snelgroeiende en snel veranderende omgevingen. In haar huidige functie is ze verantwoordelijk voor ‘alles met een IT-component’ bij postorderbedrijf Wehkamp, zoals datascience, software development, UX-design en roadmaps voor verdere digitalisering.

Wat is uw belangrijkste les aan IT’ers?

“Wat ik een IT’er altijd aanraad, is dat je altijd moet blijven leren en proberen om beter te worden, ongeacht waar je bent in je carrière. Ik heb in mijn loopbaan tot nu toe altijd in innovatieve teams gewerkt, en mogen leiden. Dat heeft denk ik te maken met mijn instelling om altijd iets nieuws te willen proberen. Stap uit je comfortzone en ga door op momenten dat je denkt: het gaat niet lukken. Het is erg belangrijk om tegenslagen als team samen te verwerken. Ga samen een moeilijke periode door en leer daar met z’n allen van. Zo kun je ze later omzetten in een succes.”

“Blijf leren en proberen beter te worden, ongeacht waar je bent in je carrière.”

Hoe zorg je dat er van fouten geleerd wordt?

“Wanneer je innoveert, veranderen je systemen en je processen vaak en veel. Er gaat bij releases dan ook regelmatig iets mis. Mijn tip: zorg ervoor dat het mis mág gaan. Een grote verandering in heel kleine stukjes knippen is altijd verstandig. Wij hebben bij Wehkamp soms wel vijftig releases per dag, maar niet iedere keer is dat gelijk een succes.

We zetten een aanpassing op onze website live, kijken wat er gebeurt, hoe de klant erop reageert en als nodig is draaien we het meteen terug. Wat we niet doen: boos worden en iemand de schuld geven. We zien fouten vooral als een les voor het team voor de volgende keer.”

Hoe belangrijk is IT voor Wehkamp?

“Wehkamp is natuurlijk vooral een e-commerce bedrijf, met één belangrijk proces: producten moeten via zo’n goed mogelijk proces bij klanten aankomen. Ze worden verzameld, ingepakt en verstuurd. Geen enkele stap in dat traject gaat nog zonder IT. Van de website en de app via de ordermanagementsoftware en financiële systemen. We verkopen zelf dan wel geen software, technologie is hier een heel belangrijke component.”

“Technologie is hier een heel belangrijke component.”

Hoe ziet de toekomst van Wehkamp eruit?

“We hebben onlangs aangekondigd dat we Kleertjes.com kopen en deze online kinderkledingwinkel gaan we integreren in onze website. Twee grote e-commerce websites worden dan samengebracht. Een fantastisch project. Ook nieuw is onze Wehkamp Tech Hub. Dat is een community binnen het bedrijf die zich volgens een nieuwe werkwijze bezighoudt met hoe we nieuwe technologie toepassen. Dat kan, omdat onze organisatie de afgelopen jaren zo is getransformeerd dat agile werken heel goed wordt ondersteund.”

Over Anneke Keller

Anneke Keller is sinds januari 2021 CTO bij Wehkamp. Ze werkte in het verleden onder meer voor bedrijven als KPN, TomTom, Coolblue en als hoofd van de Jumbo Tech Campus. Ze had leiding over IT-teams in snel veranderende en snelgroeiende omgevingen.