Voorwoord

Tech is chefsache

CIO vertaalt in de board technologie naar waarde voor de organisatie

door Thijs Doorenbosch, beeld Shutterstock

Digitalisering is een ontwikkeling waar geen organisatie meer omheen kan. Er is vrijwel geen proces te bedenken waarbij niet op een of andere manier informatietechnologie kan helpen een efficiëntieslag te maken. Kan helpen? Moet helpen! is een betere omschrijving. Ben je als organisatie te traag met reageren, dan is de kans op verlies van marktpositie groot.

Maar welke beslissingen zijn verstandig? Wat zijn de juiste strategie en beleid ten aanzien van de snelle opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie? Kan de technologie personeel helpen taken efficiënter te doen of kan de technologie ook schade toebrengen, bijvoorbeeld aan het imago van de organisatie. Hoe organiseer je een kader van normen en waarden om te zorgen dat personeel de grenzen van de ethiek niet over gaat. En hoe reageren de medewerkers, maar ook de klanten en de toeleveringsketen, als met vergaande robotisering veel taken en rollen binnen en buiten de organisatie gaan veranderen of zelfs verdwijnen? Hoe wordt de organisatie weerbaar in een wereld met toenemende en steeds geavanceerdere cyberaanvallen?


De ontwikkeling is dus chefsache, stof voor discussie voor de hele board en zeker niet alleen voor de CIO. Maar de CIO of IT-verantwoordelijke heeft wel de taak binnen de board de ele­menten aan te dragen die een zinvolle discussie mogelijk maken.

Daarbij gaat het meer over de gevolgen die veranderingen in de technologie hebben voor de organisatie, dan over de technologieveranderingen zelf. Het gaat niet om de maximale downtime van systemen die bijvoorbeeld in een SLA wordt vastgelegd, maar om het kwantificeren van de impact die een mogelijke systeemuitval heeft. En het gaat om het creëren van wendbaarheid in de organisatie zodat soepel kan worden ingespeeld op snelle technologie­veranderingen of veranderende wet- en regelgeving.

 Geen technologie, maar de gevolgen

Voor sommige CIO’s is hun rol in de board gesneden koek. Maar veel organisaties zijn nog niet zo ver. Dan komt het erop aan de board te overtuigen van de waarde van de rol van de CIO die als geen ander een beeld heeft van wat er in de organisatie speelt en nodig is. Dan moet het echter geen IT-ding blijven. ‘Stop met klagen, verdien die rol!’, adviseert CIO André van der Linden van Royal FloraHolland zijn collega-CIO’s in deze digitale special.