Heb oog voor verschillen in behoeften werknemers

Hoe krijg je meer diversiteit in tech?

Zes vrouwelijke techleiders delen hun inzichten

door Eveline Meijer, beeld Shutterstock

Het aantal vrouwen in IT neemt gestaag toe, maar komt in Nederland nog altijd uit op slechts zo’n 17%. Hoe zorgen we ervoor dat deze groep en andere minderheden vaker voor een baan in de tech kiezen? Bedrijven kunnen daar zelf ook concrete stappen voor zetten. Tijdens de European Women in Tech-conferentie op 28 en 29 juni deelden diverse vrouwen die al wél in dit vakgebied werken hun eigen inzichten.

Een eerste goede stap is om vooroordelen rondom gender proberen weg te nemen. Een goed voorbeeld is zwangerschap: diverse mensen maken zich – al dan niet onbewust – zorgen om vrouwen aan te nemen, omdat ze een lange tijd weg zijn als ze zwanger worden. Bij Booking.com werd dat probleem aangepakt door alle ouders 22 weken aan betaald ouderschapsverlof te geven, ook als zij niet degene zijn die daadwerkelijk zwanger zijn en bevallen, vertelt senior director of engineering Maja Borota-Nedic.
Statistisch gezien stoppen vrouwen echter wel vaker met werken als ze kinderen hebben gekregen, vaak omdat zij dan voor de kinderen gaan zorgen. Hybride werk kan daarin weer een uitkomst bieden, meent Delphine Donné, General Manager bij Logitech. “Je kunt mensen vanuit huis laten werken, waar ze dezelfde resultaten leveren als op kantoor, maar het kunnen combineren met bijvoorbeeld verantwoordelijkheden rondom de kinderen.” Daarnaast opent de optie om thuis te werken deuren voor mensen met bijvoorbeeld fysieke beperkingen, die niet altijd naar kantoor kunnen komen. “Via Zoom kunnen zij alsnog aanwezig zijn voor een brainstormsessie.”

Overal ter wereld werven

Hybride werken maakt het bovendien mogelijk om in een bredere vijver van talent te vissen. “Je hoeft niet meer alleen in je eigen stad te zoeken. Je kunt ook in een andere stad of zelfs in een ander land zoeken.”
Daar merkt Donné zelf ook de voordelen van. Haar team is inmiddels over drie continenten en zeven landen verspreid, kent dertig nationaliteiten en 53% is vrouw. Juist omdat er hybride gewerkt wordt, kan ze langer zoeken naar een geschikte kandidaat, omdat ze een vacature letterlijk overal ter wereld kan uitzetten. Maar dat betekent niet dat iedereen verplicht thuis moet werken: werknemers hebben zelf de keuze om volledig remote, volledig op kantoor of hybride te werken. “Het is belangrijk om in te zien dat werknemers verschillende behoeften hebben. Ze hebben een zeker niveau van flexibiliteit nodig, want iedereen heeft een andere thuissituatie. Het is vooral belangrijk dat je het team effectief laat samenwerken.”

“Mensen hebben een zeker niveau van flexibiliteit nodig, want iedereen heeft een andere thuissituatie.”

Kantoren inrichten op diversiteit

Kantoorpanden zelf kunnen ook verder ingericht worden om diversiteit en inclusiviteit te stimuleren, weet HR-directeur Tanja Antonijevic van Miele X, waar werknemers uit 42 naties werken en 51% vrouw is. “Je kunt niet inclusief zijn in een ‘cubicle’”, lacht ze. Niet alleen zijn bijvoorbeeld ruimtes om te kolven, gebedsruimtes en genderneutrale wc’s belangrijk, maar kan het kantoorpand ook gebruikt worden om mensen bij elkaar te brengen. Denk aan samen koken bij de lunch in een grote keuken en ruimtes die ingericht zijn rondom verschillende culturen, om mensen daar meer over te leren.

Meer diversiteit door diversiteit

Bedrijven die meer diversiteit willen creëren, kunnen tot slot ook een goede stap zetten door meer diverse recruiters neer te zetten. Diversiteit creëert namelijk diversiteit, ziet Antonijevic.

Mensen zoeken van nature namelijk naar mensen die op hen lijken. Zowel recruiters in kandidaten als kandidaten in recruiters en werkplekken. “Als je een diverse groep recruiters hebt, helpt dat bij het vinden van andere mensen dan je anders had gevonden. En juist zij kunnen ervoor zorgen dat de kandidaten zich gesteund en begrepen voelen tijdens het sollicitatieproces.”

“Je kunt niet inclusief zijn in een ‘cubicle’”

Mannen zijn onmisbaar

Echt verandering teweeg brengen, kan alleen als iedereen zich daarvoor inzet. Daarom is het belangrijk dat ook de grootste groep in tech – witte mannen – betrokken wordt bij het gesprek, als zogeheten ‘allies’, vinden de vrouwen op European Women in Tech. “We moeten met hen samenwerken en hen laten werken aan veranderingen. We kunnen niet als enigen zeggen dat dit [een gebrek aan diversiteit, red.] een probleem is. Iedereen moet weten dat dit een probleem is”, aldus Molly Stevens, senior director of user experience bij Booking.com.

De vrouwen op de conferentie zijn mannen dan ook vaak dankbaar. Ook omdat ze vrijwel allemaal een man als mentor hebben gehad. En mentoren zijn heel belangrijk in dit vakgebied, weet bijvoorbeeld Rosie Hawke, global senior director technology innovation bij Nike. “Als je de mogelijkheid hebt om een mentor te krijgen, pak die kans dan aan. En zo niet, vindt een mentor. Want als je tijd kunt doorbrengen met een mentor die je aardig vindt en respecteert, kun je heel veel leren. Er zijn momenten waarop je niet zeker weet of je het juiste gedaan hebt. Met een mentor heb je een veilige omgeving om daarover te praten.”