SentinelOne

Cybersecurity-partner van het F1-team van Aston Martin

(Partnerbijdrage)

Sinds het vorig Formule 1-seizoen prijkt het logo van SentinelOne op de zijkant van de Aston Martin-bolide. Het cybersecurity-bedrijf is sponsor van het F1-team, maar beschermt als cybersecurity-partner ook alle data tegen de gevaren van cyberaanvallen; zowel op de baan als daarbuiten. Sjoerd de Jong, Sr Sales Engineer bij SentinelOne, gaat dieper in op deze bijzondere samenwerking.

De relatie met Aston Martin vindt zijn oorsprong in 2018, toen Aston Martin Lagonda klant werd van SentinelOne. De Jong: “Een van de remote sites van Aston Martin werd tijdens de deployment van onze software getroffen door een ransomware-aanval. Die wisten we meteen in de kiem te smoren. De IT Director van Aston Martin noemde ons de beste technologie waar hij nog nooit van had gehoord. Dat was natuurlijk een mooi compliment, maar ook een aansporing om aan onze naamsbekendheid te werken.”

Sjoerd de Jong

 "De IT Director van Aston Martin noemde ons de beste technologie waar hij nog nooit van had gehoord."

Inmiddels staat SentinelOne bekend als marktleider op het gebied van XDR, heeft het bedrijf diverse bedrijven uit de Fortune 500 als klant en is het in 2021 naar de beurs gegaan. In hetzelfde jaar werd het ook officieel sponsor van het F1-team van Aston Martin. “Toen Aston Martin een F1-team had overgenomen, zocht het nieuwe sponsors”, vertelt De Jong. “Dankzij de goede relatie met Aston Martin Lagonda, kwam SentinelOne in beeld en waren we er snel uit. Ons logo staat op de zijkant van de auto. Ook sponsoren we de seatbelts waardoor je kunt stellen dat we niet alleen de data, maar ook de coureur beschermen. Tijdens onze beursgang droeg Lance Stroll een dedicated helm van SentinelOne en werd Wall Street gevuld met Aston Martin-auto’s, waaronder die van de F1.”

De samenwerking stopt echter niet bij het sponsorship. Het F1-team van Aston Martin zocht ook een cybersecurity-partner en vond deze in SentinelOne. Een F1-team heeft te maken met zeer specifieke cybersecurity-vereisten. “Zo is een F1-team continu onderweg en kan daarom nooit vertrouwen op gebouwgebonden infrastructuren of de kwaliteit van netwerkverbindingen. Het brein van onze software bevindt zich op het endpoint en niet in een cloud-omgeving. Daarom is er nooit sprake van vertraging en kunnen we de allerhoogste performance garanderen”, legt de Jong uit. Een andere parallel tussen het F1-team en SentinelOne ziet de Jong in aanpassingsvermogen en snelheid. “Die kernkwaliteiten zijn nodig tijdens een race, bijvoorbeeld bij een pitstop, maar ook tijdens het voorkomen en herstellen van ransomware-aanvallen. Aanpassingsvermogen zit in ons DNA: onze technologie is in staat om nieuwe type aanvallen te herkennen op basis van gedragskenmerken. Snelheid ook, want de detectie gebeurt in real time. En dat zonder menselijk ingrijpen; de software is autonoom en kan binnen een milliseconde een besluit nemen.” Mocht, in een hypothetisch geval, een ransomware-aanval toch slagen, dan is diezelfde snelheid cruciaal bij het herstel. “Waar een pit crew een kapotte voorvleugel binnen enkele seconden kan vervangen, kan de schade van een ransomware-aanval met één druk op de knop worden hersteld met onze software. Zo beschermen we alle kritieke data, altijd en overal.”

SentinelOne levert autonome endpoint-bescherming middels een enkelvoudige agent die preventie, detectie, respons en opsporingsfunctionaliteit combineert. Het SentinelOne platform is ontwikkeld met het oog op zeer hoog gebruiksgemak en bespaart gebruikers tijd dankzij de inzet van AI om automatisch en in realtime dreigingen binnen het bedrijf en in de cloud te elimineren. Daarnaast is het de enige oplossing die volledig inzicht biedt van edge tot cloud over het hele netwerk.