Picnic: 5 lessen van een disruptieve scale-up 

Picnic CTO Daniel Gebler deelde zijn belangrijkste leer­momenten tijdens het AG Connect Cloud Congres

door Volkert Deen, beeld Shutterstock

Het succes van Picnic, de bekende thuisbezorg-supermarkt, kwam niet uit de lucht vallen. De lokale cloud-native start-up van weleer heeft zich ontwikkeld tot een scale-up van Europees formaat. Wat kunnen we leren van dit succes?

Daniel Gebler, CTO van Picnic, verzorgde de opening van het AG Connect Cloud Congres, donderdag 7 oktober in conferentiecentrum New Babylon in Den Haag. Het succes van de disruptieve thuissupermarkt-op-wielen is onlosmakelijk verbonden met de cloud.
Toch begon Gebler zijn presentatie met de nuancering dat de cloud niet heiligmakend is. Sterker: zelfs voor een cloud-native organisatie als Picnic bleek het onontkoombaar om bij het opschalen van de organisatie delen van de tech terug naar on-prem te brengen. “Inmiddels zijn onze warehouses verregaand geautomatiseerd. Om die processen goed te laten verlopen is minimale latency een vereiste. Dat kan een cloud-oplossing op dit moment simpelweg niet leveren.”
Gebler greep het Cloud Congres aan om de vijf belangrijkste leermomenten te delen die zijn voortgekomen uit de opvallend succesvolle groei van de Nederlandse online supermarkt. We vatten zijn ervaringen in onze eigen woorden samen:

1

Droom groot, maar begin klein 

Om grote successen te bereiken, moet je klein beginnen. Probeer niet in één keer de hele droom te verwezenlijken, maar knip het op in een reeks kleine bouwstenen die je stuk voor stuk uitwerkt.

2

Alles draait om de missie, data is ondersteunend

Pas op dat je data niet leidend laat zijn. Alles draait om het einddoel dat je voor ogen hebt. Ga op zoek naar data die je helpt om dat einddoel te verwezenlijken.

Kleine teams werken effectiever en efficiënter.

3

Data science komt eerst, daarna pas AI

Zorg dat je heel goed begrijpt wat de betekenis is van de data die je tot je beschikking hebt, voor je overgaat tot geautomatiseerde data-analyses met behulp van AI of ML. Eén van de dingen waar Picnic tegenaan liep is dat grotere hoeveelheden data niet per se altijd tot betere inzichten leiden. Oudere data kunnen een vertekend beeld geven, bijvoorbeeld in een snel veranderende markt, of bij een snel veranderend productaanbod. Alleen de juiste combinatie van Big Data (voldoende gegevens) en Deep Data (relevante gegevens; over de volle breedte van je productaanbod bijvoorbeeld) levert betrouwbare en waardevolle informatie op. Pas als je zeker bent van de betekenis, waarde en toepassing van je data, kun je gaan nadenken over manieren om de inzet van data te automatiseren middels Artificial Intelligence en Machine Learning.

4

Eerst lanceren, dan pas opschalen 

Wie iedere nieuwe oplossing direct wil lanceren als een schaalbaar voorportaal van een eindproduct dat de hele wereld kan bedienen, is fout bezig. Toon eerst aan dat iets werkt en resultaat oplevert, en ga je dan pas afvragen hoe het schaalt. Het Picnic zoals we dat nu kennen is ook niet vanaf dag één gebouwd met het doel Europa of de hele wereld te veroveren. De scale-up die nu naast Nederland actief is in Duitsland en Frankrijk (met Polen en Italië in het vizier), is een fundamenteel andere organisatie dan de disruptieve start-up die in 2015 vanuit Amersfoort zijn elektrische karretjes de wereld in stuurde.

5

Kleine teams maken grootse producten

Kleine teams werken effectiever en efficiënter. Ze voelen zich bovendien meer eigenaar van ‘hun’ project. Picnic heeft heel wat slimme projecten lopen die allemaal bijdragen aan het succes van de onderneming. Vanaf dag één heeft Picnic gebruikgemaakt van sensordata en klantgegevens in de hele supply chain. Dat leverde informatie op waarmee bezorgers bijvoorbeeld precies kunnen zien wie hun eerstvolgende klant is en hoe die op de meest klantvriendelijke manier bediend kan worden. Maar dat is slechts één deel van de app. Een ander deel detecteert en analyseert het rijgedrag en geeft tips voor veilige en efficiënte verkeersdeelname. Dat zijn aparte projecten van aparte teams, die elk heel direct bijdragen aan het einddoel van de onderneming: boodschappen thuisbezorgen op een zo gebruiksvriendelijk en goedkoop mogelijke manier.