Interview met Martijn Koning,
CDO Autobink en voorzitter CIO Platform

‘Bestuursrol CIO is demystificeren van tech’ 

door Thijs Doorenbosch, beeld YouTube

­Een flexibele organisatie vereist dat alle mensen op C-level in toenemende mate een rol krijgen bij het bepalen van de bedrijfs­strategie. Ieder doet dat vanuit zijn eigen expertise. Een belangrijke rol voor de CIO is het wegnemen van de onduidelijkheden van wat wel en niet kan met technologie, vindt Martijn Koning, CDO bij AutoBinck en voorzitter van CIO Platform Nederland. 

"Over een commercial kan iedereen een mening hebben. De CMO zal er vaak gek van worden dat de hele organisatie iets van de kleuren op de website vindt. Het lastige bij technologie en data is echter dat ze door veel mystiek worden omgeven. De rol van de CIO bij de algemene besturing van het bedrijf is dan ook in eerste instantie technologie demystificeren en tonen waar de kansen en mogelijkheden liggen."

"Ik heb zelf een businessachtergrond maar heb een uitgesproken affiniteit met technologie en innovatie. Dus ik spreek in die zin van nature gemakkelijk businesstaal. Als je hardcore uit de technologie komt, kan ik me voorstellen dat het vaak lastiger is die brug te slaan tussen technologie en business. Maar er zijn in het CIO Platform voorbeelden te over waar dat prima lukt. Ik noem het altijd het creëren van Esperanto - een gemeenschappelijk taal die de vakgebieden met elkaar verbindt. Een marketeer moet data en technologie gaan snappen. En een datascientist moet ook heel goed kunnen begrijpen wat de creatieve processen van marketing zijn en hoe technologie en modellen een impact hebben op de creatiekant van marketing."

Martijn Koning

Informatietechnologie en data raken in potentie alle functies van een organisatie.

"Ik denk dat er nog grote verschillen zitten bij bedrijven wat betreft aandacht voor technologie en digitale geletterdheid van het personeel. Maar mijn indruk is dat daar de afgelopen jaren in rap tempo verandering in komt. Dat moet ook wel als je kijkt naar hoe snel technologie in andere vakgebieden doordringt. Neem finance waar al veel processen zijn geautomatiseerd of marketing waar exponentieel andere kanalen zijn ontwikkeld. Waar marketing en finance elkaar misschien in de bedrijfsresultaten raken, maar niet in het type werk dat ze doen, raak je met informatietechnologie en data in potentie alle functies van een organisatie."

"Ik denk dat het democratiseren van technologie een belangrijke stap is. Dat je van technologie geen afdeling meer maakt, maar een functie door afdelingen heen. Je moet vanuit de verschillende disciplines nadenken over hoe de businessvragen moeten worden ingevuld. Dat is nooit alleen een businessvraag ook nooit alleen een technologievraag. Het gaat altijd in cocreaties. Ik denk dat de grootste uitdaging is om aan de ene kant je verantwoordelijkheid als CIO op centrale thema's als security, architectuur en kwaliteit te behouden en aan de andere kant de wendbaarheid te organiseren door mensen samen te laten werken met verschillende andere functies in de organisatie. En dat zonder jezelf te verliezen in allerlei portfoliobesturingen en meetings over lange lijsten met projecten."