(Partnerbijdrage)

Thinkwise

Kansen pakken in de Retail met perfect passende bedrijfssoftware

Van lijden naar leiden in de markt: 5 praktische tips

De retailsector is al lang volop in beweging en de naschokken van de coronapandemie zijn nog steeds merkbaar. Retailers zoeken massaal naar mogelijkheden om de klanttevredenheid op te schroeven, naar nieuwe manieren om hun klanten te bereiken, naar aanpassingen van hun assortiment en naar de optimalisatie van hun supply chain. Dit alles is het antwoord op het veranderde gedrag van het kopend publiek. Voortdurend zijn er start ups die door middel van nieuwe technologie razendsnel nieuwe concepten in de markt zetten. En, niet onbelangrijk, zij zijn vrij van technologische legacy en daardoor in staat dit razendsnel te doen.

Daar draait het om: je wilt als moderne retailer werken met een softwaresysteem dat kan meebewegen met de continue marktveranderingen. Een platform dat openstaat voor innovatie, dat je helpt bij het vergroten van je onderscheidend vermogen, en waarmee je kan inspelen op de behoeften van partners en klanten. Om die reden moeten geautomatiseerde softwaresystemen, tot in de kern van de bedrijfsvoering, in staat zijn om bijtijds en veilig overweg te kunnen met al die veranderingen. Want wie niet wendbaar is in zijn IT landschap zal achter de feiten aanlopen en worden ingehaald door de concurrentie.


Wij geven je 5 praktische tips die een basis vormen voor meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering en daardoor bijdragen aan een duurzaam onderscheid in de retailmarkt.

tip

1

Pak de uitdaging bij de kern aan

Het is verleidelijk om in korte tijd apps of randapplicaties te ontwikkelen waarmee je op korte termijn flexibiliteit wint. Dit lost de pijn in ieder geval tijdelijk op, maar het gevaar bestaat dat je straks niet alleen een verouderd kernsysteem te onderhouden hebt maar ook nog eens een grote hoeveelheid apps met bijbehorende koppelingen. Echte digitale transformatie begint bij het moderniseren van het hart van het applicatielandschap, waarbij je verschillende applicaties integreert met je kernsysteem. Met kernsystemen bedoelen we dan onder andere de grote en meestal complexe applicaties voor voorraad­management, productie of logistiek.

tip

2

Kies voor duurzaam

Bij het kiezen van de meest geschikte technologie is het belangrijk om voor de meest duurzame oplossing te kiezen. Voorkom dus dat je op korte termijn opnieuw een legacy oplossing creëert want dan moet je op termijn je applicatie weer herbouwen of vervangen. Het technologie­landschap is immers continu in beweging, en technologieën komen en gaan. Zo was in 2002 Visual Basic een gangbare programmeertaal. Al snel opgevolgd door bijvoorbeeld C#, ASP.NET, Java en React. Dat betekent dat de meeste IT-oplossingen onherroepelijk verouderen, of het nu een maatwerkoplossing is of een standaard softwarepakket. Overweeg een vendor die software aanbiedt die altijd technologisch up-to-date blijft.

tip

3

Voorkom een wildgroei aan randapplicaties

Daarnaast is het van belang om niet voor lapmiddelen te kiezen, zoals het implementeren van allerlei randapplicaties, en die te koppelen aan je kernsoftware. Vaak worden dit soort ‘schaduw-IT’ oplossingen onder de radar van IT door gebruikers zelf in elkaar geknutseld. Het zorgt voor een wildgroei aan applicaties die in de praktijk veel kostbaar onderhoud vereisen. Bovendien zijn ze lastig aan te passen door hun koppelingen met elkaar en de onderliggende kernapplicaties. Deze app-benadering is helaas ook een veelgebruikte toepassing van diverse low-code en no-code leveranciers, en dat zorgt in de praktijk voor een vergelijkbare wildgroei.

 “Je kunt in al je winkels hetzelfde assortiment bieden, maar wij willen op lokale vraag inspelen. Door verschil aan te brengen in aanbod voeg je complexiteit toe, maar met een low-code platform is het eenvoudiger om de IT die dit mogelijk maakt te managen.”

Martijn van der Maas, IT Manager Omoda 

tip

4

Laat IT en business samenwerken

Veel retailers hebben in het verleden de keuze gemaakt voor standaard bedrijfssoftware, danwel een maatwerk oplossing. In de meeste gevallen worden processen op de werkvloer bedacht op een manier die past binnen de standaard templates van de software. Voor afwijkende of vernieuwende werkwijzen zijn er nauwelijks mogelijkheden. Deze starre manier van digitaliseren kan op termijn enorm nadelig uitpakken voor je business. De inrichting van bedrijfssoftware zou juist moeten volgen op de unieke processen van jouw bedrijf! Dat kan inmiddels gelukkig anders. Door software zelf grafisch te modelleren in plaats van te programmeren kan de business makkelijker meedenken of zelfs meewerken aan de oplossing. Hiermee win je wel degelijk punten op het gebied van wendbaarheid en snelheid.

tip

5

Verken de mogelijkheden van low-code

Steeds meer bedrijven beseffen dat low-code business software een oplossing kan zijn voor verouderde software. Het heeft vele voordelen, zoals ontwikkelsnelheid en flexibiliteit. Maar de manier waarop je het inzet en waar je het voor wilt inzetten bepaalt wat het meest geschikte platform is voor jouw organisatie. Er is een groot verschil tussen de ontwikkeling van een urenregistratie-app en een allesomvattend kernsysteem. Onthoud dat de meeste low-code platformen zich enkel focussen op de ontwikkeling van apps bovenop een ERP-systeem. Maar er zijn ook platformen die zich juist richten op het compleet vervangen van de traditionele kernsystemen.

Wat is het Thinkwise low-code platform?

Het platform levert een ongekende vrijheid voor jouw organisatie, agility die onmisbaar is om disruptie in de markt te kunnen overleven. Het geeft je de mogelijkheid om in razend tempo perfect passende bedrijfssoftware te realiseren. Ontwikkelen met Thinkwise gaat namelijk snel, heel erg snel: de productiviteit van het Thinkwise low-code Platform is ruim 10x hoger dan bij het gebruik van traditionele programmeertalen zoals C# of Java. En het mooiste is misschien wel dat software die gerealiseerd wordt met het Thinkwise low-code platform volledig onafhankelijk is van technologie en daardoor nooit meer vervangen hoeft te worden.

Benieuwd naar de meerwaarde van Thinkwise voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of download hier het whitepaper Retailsoftware in veranderlijke tijden

Volg Thinkwise op social media