Voorwoord

Tech is een cruciale bestuurskwestie

door Sjoerd Hartholt, beeld: Shutterstock

In de overheidsspecial van 2023 staan we stil bij de cruciale rol van diepgaande ICT-kennis bij de overheid, die aan de vooravond staat van enkele grote besluiten op gebied van wetgeving en IT-projecten die het leven van burgers verbeteren.

Om Nederland adequaat te besturen in tijden van razendsnelle nieuwe ontwikkelingen moeten bestuurders de soms verwoestende werking van technologie kennen. Genoeg IT-kennis bij de landelijke overheid is daarbij niet alleen noodzakelijk, het is zelfs cruciaal. Ook de Europese Unie speelt een steeds grotere rol in het vormgeven van onze technologische toekomst en maakt regelmatig een slippertje in de vele voorstellen die het parlement passeren. Ze worden soms pas op het laatste moment uitgegumd, of blijken te laat aan het licht te komen.

"Een digitaal sterk onderlegde Tweede Kamer, dat duidelijke kaders stelt, is cruciaal"

Ook buiten Europa gebeurt voor bestuurders genoeg om rekening mee te houden. Amerikaanse techreuzen, die vaak de drijvende kracht zijn achter technologische vooruitgang, proberen Europese overheden en bedrijven voor zich te winnen nu er steeds strenger wordt opgetreden met behulp van privacy-onderzoeken. Maar het wringt op veel privacygebied steeds meer. Lukt het om een gezond evenwicht te vinden tussen innovatie en regulering? Voor Europa zijn transparantie, verantwoordingsplicht en ethisch gedrag kernprincipes om de belangen van zowel bedrijven als burgers te waarborgen. Een digitaal sterk onderlegde Tweede Kamer, dat duidelijke kaders stelt, is daarbij cruciaal.

Voor de nabije toekomst is de verwachting digitalisering die nog dieper doordringt in alle aspecten van ons leven. Kunstmatige intelligentie speelt daarbij een steeds grotere rol, de uitdagingen worden complexer en de impact op de samenleving groter. Dit vereist niet alleen een voortdurende evolutie van wetgeving maar ook een blijvende investering in het vergroten van de ICT-kennis van wetgevers, die paal en perk moeten stellen aan de risico’s die nieuwe technologie met zich meebrengt.

Sjoerd Hartholt is redacteur bij AG Connect, iBestuur & Binnenlands Bestuur