(Partnerbijdrage)

SentinelOne

De uitdagingen van de waarheid zijn zo oud als de tijd zelf

Door Morgan Wright, Chief Security Advisor van SentinelOne

Sophocles was een Griekse toneelschrijver, krijger en staatsman. In Phædra schreef hij het volgende: “De waarheid is altijd het sterkste argument”. Maar hij schreef ook dit: “Wat mensen geloven wint het van de waarheid.” Meer dan tweeduizend jaar geleden was omgaan met de waarheid al net zo uitdagend als nu.


Door de opmars van technologie moeten we anders omgaan met bedoelde en onbedoelde consequenties. In het bedrijfsleven wordt vaak gezegd dat veranderingen aan de top moeten beginnen. Wij moeten bij het begin beginnen voor blijvende verandering in een gedigitaliseerde samenleving.


Als jonge kinderen kennismaken met technologie, moet dat gepaard gaan met verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Te vaak wil men een snelle oplossing. Iets dat generaties nodig heeft gehad om te ontstaan, zal niet zomaar worden opgelost.


Verdedigen tegen dreigingen gebeurt niet alleen tijdens werktijd: het is een strijd die over meerdere domeinen tegelijk wordt gevoerd. Het moderniseren van de huidige IT-infrastructuur moet een topprioriteit zijn. Door dit doel te combineren met de inzet van geavanceerde mogelijkheden, zoals AI en automatisering, zijn burgers effectiever en sneller beschermd.

Net zoals dreigingen domeinen overschrijden, overschrijden ze ook grenzen. Het internet kent geen afstand of soevereiniteit. Meer samenwerking tussen wetshandhavers, inlichtingendiensten en de particuliere sector is de effectiefste manier om transnationale cybercriminelen aan te pakken.


De recente ontmanteling van de Ragnar Locker ransomware-groep toont de kracht van samenwerking. Na een tweejarig onderzoek in elf landen is een belangrijke overwinning behaald op criminelen in heel Europa. De strijd is nog lang niet gestreden, want dagelijks duiken er nieuwe dreigingen op.

Met ransomware worden gegevens gestolen. Maar er worden veel meer gegevens door consumenten zonder slag of stoot afgestaan. De grote techbedrijven hebben hun digitale stofzuigers verfijnd: onschuldige stukjes ogenschijnlijk irrelevante data, worden opgevangen, gecorreleerd en geanalyseerd. Ze worden ingezet om vervolgens koopgedrag te manipuleren.


Het oude Silicon Valley-gezegde klopt nog steeds: “Als het gratis is, dan ben jij het product”.

“Privacy means people know what they’re signing up for, in plain language, and repeatedly. I believe people are smart. Some people want to share more than other people do. Ask them.”

Steve Jobs

De meeste gebruikers van technische- en sociale media lezen de kleine lettertjes van de gebruikersovereen­komsten niet. Ze zijn geschreven door advocaten, voor andere advocaten. Wat nodig is, is eenvoudig taalgebruik waarin de risico's van het akkoord gaan, glashelder zijn. Begrijpen hoe je gegevens worden gebruikt en waar ze worden opgeslagen, dat moet de basis zijn. Het liefst geeft de gebruiker elke keer expliciet aan dat hij/zij akkoord gaat.

Een andere belangrijke uitdaging is het veilig houden van systemen, netwerken, gebruikers en gegevens, zelfs als sommige van de onderliggende technologieën niet geschikt zijn voor beschermingsoplossingen. Technologie ‘future-proof’ maken zou mooi zijn, maar het is realistischer om regels en voorschriften toe te passen en van overheden en de private sector te eisen dat ze de juiste investeringen doen op basis van hun behoeften.

SentinelOne is a global leader in AI security. SentinelOne’s Singularity™ Platform detects, prevents, and responds to cyber attacks at machine speed, empowering organizations to secure endpoints, cloud workloads, containers, identities, and mobile and network-connected devices with speed, accuracy, and simplicity. Over 11,000 customers, including Fortune 10, Fortune 500, and Global 2000 companies, as well as prominent governments, trust SentinelOne to secure the future today. To learn more, visit www.sentinelone.com