(Partnerbijdrage)

Thinkwise

Innoverende overheid heeft te maken met specifieke uitdagingen

Hoewel er veel verhalen zijn over uitdagende IT-projecten bij de overheid die niet volgens plan verlopen, is Rogier van Konijnenburg van Thinkwise Software positief over de wil tot innovatie bij de overheid. “Het zijn vaak langdurige complexe projecten waar de details pas laat duidelijk worden en de onvoorziene aanpassingen veel tijd en overleg kosten, op zich niets geks gezien de complexiteit van het huidige IT-landschap.”

Door zijn werk als Sales Director Strategic Business komt Van Konijnenburg bij verschillende ministeries en zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) over de vloer. “De rijksoverheid is druk met digitaliseren en het beschikbaar maken van diensten voor de burger. Dat is heel positief. Er worden voortdurend nieuwe functionaliteiten aangeboden aan de burger. De complexiteit van het IT-landschap neemt hierdoor ook voortdurend toe door alle nieuwe gedigitaliseerde diensten die meestal als toevoeging naast bestaande systemen worden gerealiseerd”, legt hij uit.

“IT afdelingen besteden momenteel 80 procent van de tijd aan het in bedrijf houden van verouderde systemen. De ultieme oplossing hiervoor is het aanpakken van het oude kernsysteem, waardoor het mogelijk wordt om veel van de randapplicaties op te ruimen. Dan ga je van 80 naar 10 procent aan beheer.”

Naam, functie, org

Grondig vernieuwen

Volgens Van Konijnenburg willen veel professionals bij de overheid graag grondig vernieuwen en verbeteren om zodoende de complexiteit te verminderen maar vaak zitten zij klem tussen drukke agenda’s en verschillende prioriteiten bij de vele afdelingen die ervoor nodig zijn om bestaande IT-systemen, van soms meer dan twintig jaar oud, te moderniseren. Het gevolg is dus dat men vaak voor de korte klap kiest en weer een extra randapplicatie erbij zet. Van Konijnenburg wijst erop dat al die honderden randapplicaties en integraties, een kluwen wol wordt ‘ook wel bekendstaand als de big ball of mud’, die onbeheersbaar blijkt en voor grote uitdagingen zorgt op het gebied van informatie-integriteit en beveiliging.

“Door het handhaven van verouderde software en het constant toevoegen van nieuwe randapplicaties, besteden IT afdelingen momenteel 80 procent van de tijd aan het in bedrijf houden van deze systemen. De ultieme oplossing hiervoor is het aanpakken van het oude kernsysteem, waardoor het mogelijk wordt om veel van de randapplicaties op te ruimen. Dan ga je van 80 naar 10 procent aan beheer. Met minder mensen kun je op die manier ook nog eens veel meer doen. Bovendien los je daarmee het onafwendbare kennistekort op. De ontwikkelaars die die oude systemen nog kunnen beheren, zoals bijvoorbeeld Cobol, gaan binnenkort of zijn zelfs al met pensioen”, zegt Van Konijnenburg.

Toekomstbestendig

Tegenwoordig kunnen systemen met veel data en processen uit verschillende bronnen volgens hem eenvoudig worden getransformeerd naar een modern, duurzaam en toekomstbestendige oplossing. “Ons aanbod is dat we oud ijzer en oude software daadwerkelijk kunnen opruimen. Het aanpakken van oude systemen biedt vele operationele voordelen die tevens innovaties en aanpassingen eenvoudiger maken. Ook levert het zelfs geld op doordat er een factor tien minder beheer nodig is en een enorme besparing in energieverbruik gerealiseerd kan worden.”

Thinkwise Software kan voor geïnteresseerden een ‘proof of value’ uitvoeren die binnen enkele weken inzicht geeft in de mogelijkheden. Dit betreft een experiment fase waar, in samenwerking met de opdrachtgever, een oud systeem gedeeltelijk wordt gemoderniseerd en wordt bekeken wat de impact is voor een volledige modernisatie. Van Konijnenburg: “We horen vaak na zo’n verkenning dat ze dat graag jaren eerder hadden gedaan en geweten. Graag helpen wij de rijksoverheid om de kluwen wol te ontwarren en om tot een toekomstbestendig IT-landschap te komen.”

Volg Thinkwise op social media