SentinelOne

De top 5 mythes over cloudbeveiliging

(Partnerbijdrage)

 Door Sjoerd de Jong, Sr. Sales Engineer Enterprise & Major Accounts bij SentinelOne

Tijdens de coronapandemie hebben bedrijven hun aandacht verlegd naar het digitaal aanbieden van diensten, ondersteund door een remote workforce en virtuele omgevingen. Veel van deze bedrijven zetten haastig cloudinfrastructuren op om kritieke aspecten van hun activiteiten te ondersteunen. Cybercriminelen zagen in deze periode een kans, waardoor het aantal datalekken en cyberaanvallen op de cloud toenam.

Nu verschuiven organisaties hun aandacht opnieuw: ditmaal om betere strategieën te implementeren voor de beveiliging van de cloudinfrastructuur die hen door de pandemie heeft geholpen. Als het gaat om beveiliging van de cloud is het voor CISO’s essentieel om feiten van fictie te onderscheiden. In dit artikel behandelen we enkele van de mythes rond cloudbeveiliging.

Mythe #1

De cloud is inherent onveilig

Cloud Service Providers (CSP's) moeten ervoor zorgen dat onderliggende infrastructuur consequent wordt bijgewerkt tegen mogelijke dreigingen. CSP's bieden verschillende ingebouwde beveiligingsfuncties om het beheer van de cloudbeveiliging te vereenvoudigen. Door gebruik te maken van dergelijke functies kunnen DevOps-technici de risico's beperken en hun cloudinfrastructuur beveiligen. CSP's passen vaak meer geavanceerdere beveiligingsmaatregelen toe dan de gemiddelde organisatie en hebben speciale beveiligingsteams die zich uitsluitend richten op het detecteren van en reageren op beveiligingsdreigingen.

Mythe #2

Cloudaanbieders hebben toegang tot uw gegevens

Hoewel providers toegang nodig hebben tot de infrastructuur van de klant om adequate diensten te kunnen leveren, zijn ze gebonden aan strikte en uitgebreide wetgeving om de vertrouwelijkheid en veiligheid van die gegevens te waarborgen. Cloudproviders bestrijden ook cyberrisico's door zwaar te investeren in beveiligingsmaatregelen en gespecialiseerde teams voor het beheer van gegevensbeveiliging.

Dankzij cloudtechnologie kunnen bedrijven gemakkelijker wettelijke voorschriften naleven en controleren door real time inzicht te bieden in gegevensbeheer en -toegang

Mythe #3

Cloud computing is te duur

Deze mythe wordt vaak in stand gehouden door degenen die zich alleen richten op de kosten van implementatie. Door daarop te focussen wordt voorbijgegaan aan de besparingen en voordelen die cloud computing op lange termijn biedt. Door het onderhoud van de infrastructuur uit te besteden aan cloudproviders kunnen bedrijven geld besparen op hardware, software en personeel.

Mythe #4

De cloud is alleen voor grote bedrijven

Het benutten van alle geavanceerde technologieën kan duur zijn voor kleine bedrijven, maar met de cloud krijgen ze toegang tot technologie van enterpriseniveau zonder veel te investeren in hardware en infrastructuur. Kleine bedrijven kunnen cloudsoftware en -applicaties voor het beheer van bedrijfsactiviteiten gebruiken, zoals boekhouding, inventaris en klantenbeheer.

Mythe #5

Cloud computing is niet compliant

Dankzij cloudtechnologie kunnen bedrijven gemakkelijker wettelijke voorschriften naleven en controleren door real time inzicht te bieden in gegevensbeheer en -toegang. Hiermee kunnen organisaties eenvoudig problemen met compliancy opsporen en aanpakken, waardoor het risico op boetes of juridische gevolgen juist afneemt.

Conclusie

Nu digitale transformatie onmisbaar is geworden om concurrerend te blijven, biedt cloud computing de basis voor deze evolutie. Het is cruciaal dat misvattingen rond cloudbeveiliging de wereld uit worden geholpen. Organisaties die feiten van fictie kunnen onderscheiden kunnen weloverwogen strategieën maken. De inzet van cloud computing kan de business versnellen en zo worden klanten op een veilige en duurzame manier ondersteund.

SentinelOne levert autonome endpoint-bescherming middels een enkelvoudige agent die preventie, detectie, respons en opsporingsfunctionaliteit combineert. Het SentinelOne platform is ontwikkeld met het oog op zeer hoog gebruiksgemak en bespaart gebruikers tijd dankzij de inzet van AI om automatisch en in realtime dreigingen binnen het bedrijf en in de cloud te elimineren. Daarnaast is het de enige oplossing die volledig inzicht biedt van edge tot cloud over het hele netwerk.